Gevel Lekkage

Een gevel lekkage is meestal een algemene term voor een lekkage in de verticale bouwdelen van een woning. Deze vorm van lekkage wordt echter sterk vergroot door de steeds vaker aanwezig zijnde spouwmuren. Spouwmuren worden tegenwoordig standaard geplaatst bij nieuwbouwwoningen. Een spouwmuur bestaat over het algemeen uit 4 onderdelen. De binnenmuur (het binnenblad), een isolatielaag, een gedeelte luchtspouw, en een buitenmuur (het buitenblad). Eventuele problemen ontstaan wanneer het buitenvocht een ruimte kan vinden om “door te slaan” naar binnen middels het binnenblad. Vaak is dit het geval daar waar de gevel is onderbroken door bijvoorbeeld een kozijn, toegangsdeur of aanbouw. De gevel wordt dan onderbroken en indien er geen juiste of foutief verwerkte waterkerende middelen zijn aangebracht zal er een lekkage ontstaan.
De problemen houden zich dan op rondom deze openingen maar ook ontstaat de kans dat de lekkage zich onderaan de wanden begint te uiten.

Mos- en schimmelgroei?

Een gevel lekkage is vaak zichtbaar doordat er zich een moslaag gaat creëren aan de buitenzijde van de gevel. Mos heeft als voedingsbodem een vochtige ondergrond nodig. Zodra deze dan ook zichtbaar is, is de kans groot dat u kampt met een gevellekkage. De moslaag vormt zich meestal nadat de buitenmuur al enige tijd donkerder verkleurd. Deze donkere verkleuring is vaak een verzadiging van de bouwsteen. Ook schimmelvorming aan de binnenzijde is een visuele waarneming van in de meeste gevallen een gevel lekkage. Schimmel heeft net als mos de eigenschap zich te vormen op een vochtige ondergrond. Echter waar mos kan ontwikkelen in diverse temperaturen zal een schimmel zich produceren waar het klimaat vochtig en warm is. Waar mos de gevel aantast zal schimmel de gezondheid aantasten. Wacht daarom niet langer en laat Pompe Lekdetectie BV de gevel lekkage voor u aantonen.

Gevel lekkage opsporen middels lekdetectie onderzoek

Het opsporen van een gevel lekkage vergt mede door de grote oppervlakken van lekkage vorming dan ook om de uiterste zorg. Middels diverse technieken kan een gevel lekkage aangetoond worden. Middels vochtmetingen wordt inzichtelijk gemaakt waar zich de grootste vochtlast ophoudt. Daarnaast zal er met een thermografie camera onderzocht worden of er waterstromen in de binnenwand zichtbaar zijn. Ook middels endoscopisch onderzoek in de gevel zal nagezien worden of deze correct is voorzien van de waterkerende middelen. Om de aantoning van de lekkage oorzaak kracht bij te zetten zal de meettechnici gebruik maken van een uv-kleurstof analyse. Middels het uitzetten van deze kleurstof op de gevel en deze vervolgens overmatig te spoelen met water (een regenbui simulatie) zal de kleurstof zijn weg naar binnen zoeken. Middels onze speciale UV-lamp is het mogelijk de loop van het water te volgen en deze zo te herleiden naar de oorsprong oftewel de bron van de lekkage.

De meettechnici kan ook kiezen gebruik te maken van een ultrasoon detectie. De meettechnici zal in de woning waar de vochtschade zich ophoudt een zender plaatsen. Deze zender zal de ruimte vullen met geluidsgolven. Daar waar de gevel is onderbroken zal het geluid harder naar buiten treden waardoor de locatie van de lekkage zichtbaar wordt. Middels al deze technieken is het mogelijk om zonder enig hak- en breekwerk de lekkage oorzaak boven water te krijgen.

+31852735835